Wat is pillen en hoe voorkom je het pillen van je kleding?

Pillen zijn bolletjes stof, die bovenop kleding liggen. Het pillen is niet afhankelijk van de kwaliteit van de stof, maar van het soort materiaal. Maar het kan al ontstaan na een enkele keer dragen of wassen.

De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen. Tijdens het dragen van je kleding ontstaan pillen vooral op plaatsen waar veel wrijving plaatsvindt: onder de oksels, op de ellebogen, in de hals en op het zitvlak (bijvoorbeeld bij jurken en rokken). Of wanneer je met je buik tegen een tafel aan zit of bijvoorbeeld de riem van je schoudertas. Het ontstaat altijd na een bepaalde wrijving, pillen ontstaan niet spontaan.

Bij het wassen, maar ook tijdens het drogen van kleding ontstaat veel wrijving omdat de kleding tijdens dit proces ontelbare keren wordt rondgedraaid. Daarnaast kan een kledingstuk in de wasmachine of droger langs scherpe voorwerpen -zoals de ritssluiting van een broek- schuren. Of je kledingstuk gaat pillen hangt vooral af van het materiaal waarvan het is gemaakt. De ene stof is nu eenmaal gevoeliger voor pillen dan de andere. Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Door te kiezen voor travelstof voorkom je direct het probleem van pillen. Travelstof slijt namelijk niet en pilt niet!

Heb je een kledingstuk dat pilgevoelig is of al aan het pillen is? Met deze tips vorkom je pillen of los je het op!

Was gevoelige kleding niet met harde voorwerpen

Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling. Je zult ook merken dat de pillen meestal ontstaan waar je ook weet dat er wrijving is, zoals aan de zijkanten waar je armen langs de zijkant van je trui, shirt of vest schuren of bij de hals of op de buik. Ook door het wassen van de kleding kan het materiaal gaan pillen. Want ook in de wasmachine wrijft de stof met de machine of andere kledingstukken. Wat al helpt is om te voorkomen dat het kledingstuk gewassen wordt met harde voorwerpen zoals een gesp of rits. Heeft de trui of het vest een rits? Maak deze dan in ieder geval al dicht voordat je deze in de wasmachine stopt.

Stop pilgevoelige kleding in een waszakje

Het kledingstuk in een waszakje stoppen beschermt in ieder geval al de wrijving met andere kledingstukken. En dan is er nog de droger. Ook hierin maakt de kleding veel wrijving waardoor de pillen ontstaan, meer nog dan in de wasmachine. Kledingstukken die gevoelig zijn voor pillen kun je beter niet in de droger drogen maar gewoon aan een rekje laten drogen. En wassen op de hand is ook veel zachter voor de kleding. Hoe kom je van de pillen af als je deze eenmaal al hebt? Je kunt ze met de hand eraf plukken maar dat kan een tijdrovend klusje worden. Je kunt het voorzichtig proberen met een scheermesje (op eigen risico!) of met speciaal daartoe bestemde apparaatjes zoals de pluizentondeuse, ook wel ontpiller of pluizenverwijderaar genoemd.

Scheer pluisjes eraf met een scheermesje

Het klinkt misschien een beetje eng om je kleding met een scheermes te lijf te gaan, maar het werkt wel! Met een wegwerpmesje verwijder je heel handig de pluisjes van je kleding. Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf. Zorg ervoor dat de trui op een vlakke ondergrond ligt en trek hem enigszins strak, zodat je er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige trui weer als nieuw!

Tip: Vind je het scheren toch wat risicovol? Gebruik dan eerst een botter scheermesje om de kans op gaten te verkleinen!