Eefje Sedee
Professional organizer & opruimcoach, bekend van SBS6; 'je huis op orde'

Het zit in de genen

Ik ben van kleins af aan al bezig met opruimen. Ik was ook altijd bezig met het veranderen van mijn kamer. Het zit bij ons in de familie. Mijn oma had er ook al last van. M’n dochter daarentegen helemaal niet…, misschien komt dat nog, als het daadwerkelijk in de genen zit ;) Ik probeer zoveel mogelijk structuur aan te brengen thuis. Dat geeft rust en zorgt ervoor dat iedereen ook weer alles opruimt daar waar het hoort. Datzelfde principe pas ik toe in mijn werk. 

Genant

Voor mensen is het vaak best een stap om mij in te schakelen. In Nederland is het nog een beetje taboe, in Amerika is het heel normaal dat je een opruimcoach inhuurt. Ik hoop dat we in Nederland die kant ook opgaan. Mensen vinden het nu vaak nog een beetje gênant. Ken je dat; dat je eerst je huis gaat opruimen omdat je een nieuwe hulp krijgt? Nou dat dus. Maar weet je, wanneer je mij hebt gebeld is de grootste stap al genomen. Dan gaan we samen aan de slag en komen we in 1 dag al een heel eind. Iedereen heeft andere wensen... De een wil een echte Insta keuken waarbij zelfs het pannenkoekenmeel in een glazen pot gaat met een stylish etiket erop. De ander wil gewoon meer overzicht en minder rommel. Alles is mogelijk. En weet je, iedereen heeft rommel, dat is in een villa niet anders dan in een rijtjeswoning. 

Kleding

Een kledingkast is bij uitstek een broedplaats voor chaos. Je kan niet oneindig blijven kopen en niets wegdoen. Ik heb een hele goede truc; hang de haakjes van de hangertjes met kleding waar je over twijfelt andersom. Heb je het kledingstuk na 2 maanden nog niet aangehad, dan kan het weg. En maak er dan vooral iemand anders blij mee. Een goede garderobe begint met goede basisstukken. Van daaruit kan je uitbreiden en makkelijk nieuwe combinaties maken. Als je kast is opgeruimd weet je wat je hebt en koop je wat je nodig hebt. 

Tattoo

Vorig jaar overleed een dierbare vriendin van ons, Dat heeft mij en ons als gezin erg geraakt. Het zet je aan het denken; waar gaat het nou eigenlijk om in het leven? Sindsdien plan ik m’n agenda minder vol en probeer ik bewustere keuzes te maken. Ik heb een kleine tattoo laten zetten van 3 hartjes die m’n dochter getekend heeft. Het staat voor mij voor de liefde en het leven. Het is ook een zichtbare reminder om er steeds bewust van te zijn van waar het leven om gaat.

Valkuil

Sinds ik voor mezelf ben begonnen 4 jaar geleden, is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. De tv programma’s, de bladen… echt super en daar komen dan ook weer heel veel aanvragen uit voort. Helemaal te gek. Ik moet alleen wel oppassen dat ik genoeg tijd blijf nemen voor m’n gezin. Als ik een drukke dag heb gehad ben ik ’s avond best gaar. Ik weet dat ik dan eigenlijk nog 30 dingen moet doen. Als de kinderen dan gaan lopen treuzelen bij het naar bed brengen is het soms moeilijk om je geduld te bewaren. Ik heb nu voor mezelf de regel; als ik thuis kom dan ben ik er ook echt even alleen voor hen. 

Million Dollar Tip

Goed voor jezelf zorgen. Ik weet het, het klinkt heel cliché, maar echt het is waar! Ga sporten (doe ik tegenwoordig ook ;), of met je vriendinnen op stap. Gelukkig heb ik een man die me daarin support. Elkaar wat gunnen is heel belangrijk in een relatie.

Vier het leven

Plan leuke dingen! Als je zelf niets regelt gebeurt er ook niets. De tijd vliegt. Ik ben echt kritischer geworden met het indelen van m’n tijd en met wie ik de tijd doorbreng. Dat geeft veel ruimte om positieve dingen te doen.