Medina Schuurman
Actrice en casting director

Vriendschap

Isa en ik kennen elkaar al vanaf 2001. Vanaf het eerste moment hadden we een bijzondere klik. We hebben inmiddels zoveel meegemaakt met elkaar, het maakt dat we weten wat we aan elkaar hebben. Ik denk dat er in onze vriendschap genoeg momenten zijn geweest waarop het fout had kunnen lopen. Het meest bijzondere is dat we elkaar altijd weer weten te vinden. Isa en ik kunnen overal om lachen, ook als er iets ernstigs is gebeurd. Dat Isa mij vandaag fotografeert vind ik heel bijzonder. Neeeee, helemaal niet spannend, gewoon doen. Je moet dingen niet te moeilijk maken. 


Boeken

3 Boeken hebben Isa en ik inmiddels geschreven. We merkten dat vrouwen in onze leeftijd worstelen met de overgang. Dat gaat van moodswings tot opvliegers. En daar wordt nog steeds weinig over gesproken. Alsof het taboe is. Raar toch? We leven in een maatschappij waarin jong, fris en fruitig aan de orde is en waarin je bent afgeschreven na je overgang. Wat een onzin. Ouder worden is juist ook heel fijn; door alles wat ik heb meegemaakt bent ik niet meer zo snel onderuit te halen. 


Mannen

Of we ooit ook boeken gaan schrijven voor mannen weet ik nog niet. Zeg nooit nooit…. Ik weet wel dat ook veel mannen onze boeken lezen, het helpt hen om te begrijpen wat er veranderd in het leven van hun partner. Ik sprak laatst een gescheiden vrouw die ons boek had gelezen en zei; Als ik dit eerder had geweten, was onze scheiding misschien helemaal niet nodig geweest. Voor een vrouw is het al lastig om te begrijpen wat de overgang allemaal met haar doet, laat staan voor haar partner. 

Zure tak

Mensen kunnen dingen soms zo groot maken, dat heeft geen zin. Ik ga het leven gewoon aan. Door tegenslag kan je juist voelen waar je staat. 
Je kan er voor kiezen om mee te gaan in stress en negativiteit en van alles een toestand te maken, maar je kan ook met jezelf afspreken dat je dat niet doet. Als je die regel met jezelf afspreekt en blijft volhouden, pakt het je op een gegeven moment niet meer. Je hebt altijd een keuze; Word je een zure tak of een mooie oude vrouw? Ik kies voor het laatste. 


Pipi Langkous

Soms moet je niet teveel nadenken over dingen. Zal ik wel… zal ik niet…. Er altijd wel een reden om iets niet te doen, maar ach soms moet je gewoon gaan. Hoe was die uitspraak van Pipi Langkous ook al weer?  “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan”. Nou precies dat. Als ik over alles in mijn leven oeverloos was blijven nadenken, was ik niet gekomen waar ik nu ben. En daar ben ik best trots op!


Kleding

Kleding helpt je om je lekker te voelen. Als het goed zit dan voel je je daar ook zelfverzekerder door. Ik vind het leuk om aandacht aan mezelf te besteden. Omdat je in de overgang bent wil nog niet zeggen dat je geen recht meer hebt om er leuk uit te zien. Toch te leuk om af en toe een mooi pak en een paar prachtige hakken te dragen?


Million dollar tip

Ik heb voor mezelf de regel ingesteld dat als er iets minder leuks is gebeurd of ik moet iets doen waar ik geen zin in heb, dan beloon ik mezelf daarna. Gewoon met iets leuks doen. Dat kan van alles zijn. Is echt een hele goede truc. Het werkt echt, moet je maar eens proberen!


Vier het leven!

Wees lief voor jezelf. Zorg goed voor je lichaam en eet gezond Wist je dat de juiste voeding je ook heel erg kan helpen bij je overgangsklachten? Ik let er tegenwoordig op en echt, het helpt! Of ik af en toe wel een wijntje drink? Natuurlijk! Gezellig!